گردباد

آشنایی با گردباد

عبارت است از سيستم حجيم،‌ دوار و بسته‎اي در فضا با فشار كم همراه با بادهاي شديدي كه در  جهت مخالف عقربه‎هاي ساعت در نيمكره شمالي و درجهت عقربه‎هاي ساعت در نيمكره جنوبي ايجاد مي‎شود. به سيستم فوق در اقيانوس هند و اقيانوس آرام جنوبي گردباد، در آتلانتيك غربي و اقيانوس آرام شرقي گردباد و طوفان و در اقيانوس آرام غربي طوفان‎هاي سخت اطلاق مي‎شود.

   اين توده گرد و غبار قيفي شكلي كه با سرعت بيش از 100 كيلومتر به دور خود مي‎چرخد و از قاعده ابر، صاعقه تا روي زمين كشيده مي‎شود،‌ اكثراً در فصل بهار تا پاييز در مناطق گرمسير و كويري اتفاق مي‎افتد،‌گردباد به سرعت از سمتي به سمت ديگر در حركت است و در مسير حركت خود بسياري از اشياء را منهدم مي‎كند و باعث ايجاد خرابي ساختمان‎هاي ضعيف، از جاكندن درختان و از بين رفتن مزارع در مسير خود مي‎شود.

   سرعت گردباد در چرخش به دور خود بسيار بالاست و در حركت طولي به ظاهر آرام است ولي قدرت مخرب آن اين پديده را در مرز يكي از سوانح در آورده است.

   چون گردبادها غير قابل پيش‎بيني‎ترني انواع طوفان‎ها مي‎باشند، زمان بين اولين هشدار در مورد گردباد و رسيدن آن ممكن است بسيار كوتاه باشد. گاهي اوقات تغييرات اوضاع جوي به قدري سريع رخ مي‎دهد كه امكان هشدار در مورد گردبار وجودندارد. اين كه شما و خانواده‎تان باكاهش خطرات در منزل، آموختن نشانه‎هاي شناسايي نزديك شدن يك گردباد، يادگرفتن سيستم اعلام خطر اضطراري درمحله‎تان و دانستن اين گه چگونه خود را به بهترين پناهگاه موجود برسانيد و آماده مقابله با يك وضعيت اضطراي شويد، بسيار حايز اهميت مي‎باشد.

نشانه ‎هاي زير ممكن است به معني نزديك شدن يك گردباد باشند:

1.    آسمان تيره يا سبزرنگ

2.    ابر بزرگ، تيره و كم ارتفاع

3.    رگبار شديد

4.    غرش بلند شبيه صداي قطار باري

   اگر به هر يك از اين شرايط هواي پي‎برديد، فورا پوشش مناسب به تن كرده، و به راديو و تلويزيون محلي يا راديو هواشناسي كه در مورد وضع هوا برنامه پخش مي‎نمايد گوش فرا دهيد.

8.     در صورت مشاهده يك ابر قيفي شكل در حوالي محل اقامتتان، فورا پناه بگيريد. اما، اگر گردباري را در دور دست‎ها تشخيص داديد، پيش از اين كه پناه بگيريد، با گزارش آن به اتاق خبر ايستگاه راديو و تلويزيون محلي، ديگران را نيز از خطر گردباد آگاه نماييد. با احتياط و عاقلانه رفتار نماييد. اگر فكر مي‎كنيد كه ممكن است در خطر باشيد، بلافاصله در جستجوي پناه برآييد.

9.     هنگام وقوع گردباد، خانواده شما ممكن است هر جايي باشند، خانه، محل كار، مدرسه يا در خودرو، با اعضاي خانواده در مورد بهترين محل براي پناه گرفتن از گردباد و چگونگي محافظت از خود در برابر اشياي پرنده و اجسام در حال سقوط صحبت نماييد. كليد جان سالم به در بردن از گردباد و كاهش خطر آسيب‎هاي احتمالي، در طراحي، آماده بودن و تمرين كارهايي كه شما و افراد خانواده‎تان به هنگام بروز گردباد بايد انجام دهيد، مي‎باشد. بيشتر موارد مرگ و آسيب ديدگي در طي يك گردباد ناشي از اجسام سبك و سرگردان است. اگرچه ناحيه كاملا امن در هنگام وقوع گردباد وجود ندارد، برخي مكان‎ها نسبت به سايرين از امنيت بيشتري برخوردار مي‎باشند.

10.   مكاني را در خانه انتخاب كنيد تا اعضاي خانواده در صورتي كه گردباد بروز نمايد، در آن جمع شوند. يك قانون اصلي اين است : از پنجره‎ها اجتناب نماييد چون كنده شدن پنجره مي‎تواند سبب آسيب‎ رساندن يا مرگ شخص شود.

   امن‎ترين مكان خانه، قسمت مركزي زيرزمين مي‎باشد. در صورتي كه زيرزمين نداريد، به يك اتاق مركزي، بدون پنجره در پايينغترني طبقه برويد. اين مكان مي‎تواند يك راهرو مركزي، حمام يا توالت باشد. براي حفاظت بيشتر، زير يك شي محكم مثل يك ميز سنگين يا يك ميز كارپناه بگيريد. در صورت امكان بدن خود را با يك پتو، كيسه خواب يا تشك پوشانده، سرتان را با هر چيز در دسترس حتي دست‎هايتان بپوشانيد. دقت نماييد كه بالاي قسمتي كه در آن پناه گرفته‎ايد، اشياء سنگين نظير يخچال وجود نداشته باشد. در صورتي كه گردباد به خانه شما صدمه وارد آورد، آن اشياء سنگين ممكن است بر روي شما بيافتند.

11.   در طي گردباد در خانه متحرك باقي نمانيد. خانه‎هاي متحرك بر اثر وزش بادهاي شديد ممكن است واژگون شوند. حتي خانه‎هاي متحركي كه داراي يك سيستم اتصال به زمين هستند نمي‎توانند در مقابل نيروي گردباد مقاومت نمايند.

   اگر در يك خانه متحرك زندگي مي‎كنيد، به يك ساختمان مجاور كه ترجيحا زير زمين داشته باشد برويد. اگر در مجاورت شما هيچ پناهگاهي وجود ندارد، در نزديكترين جوي، شيار يا آبگذار موجود دراز كشيده، سرتان را با دست‎هايتان بپوشانيد. اگر در ناحيه گردباد خيز زندگي مي‎كنيد، ساكنين خانه متحركتان را تشويق نماييد تا پناهگاهي براي حفاظت در مقابل گردباد بسازند.

12.   نامطلوب‎ترين مكان در هنگام گردباد، يك وسيله نقليه موتوري است. خودروها، اتوبوس‎ها و ماشين‎هاي باري به راحتي توسط گردباد به اطراف پرتاب مي‎شوند. هرگز سعي نكنيد با خودرو از گردباد جلو بزنيد. اگرگردبادي را ديديد، وسيله‎ نقليه خود را متوقف نموده از آن خارج شويد. هرگز زير وسيله نقليه‎تان نرويد.

13.     اگر در هنگام ايجاد گردباد، در هواي آزاد قرار داريد و حفاظت به حد كفايت در دسترس نمي‎باشد:

1. از نواحي پر درخت پرهيز نماييد. 2. از وسايل نقليه اجتناب نماييد. 3. در يك جوي، آبراهه يا نقطه كم ارتفاع از زمين دراز بكشيد. 4. سرتان را با چيزي يا با بازوهايتان حفاظت نماييد.

14.يك ساختمان وسيع مثل يك مركز خريد، يك تالار نمايش يا يك سالن ورزشي بخصوص خطرناك مي‎باشد، چون معمولاً سقف آنها منحصرا توسط ديوارهاي خارجي نگهداري مي‎شود. بيشتر چنين ساختمان‎هايي وقتي گردباد به آنها برخورد نمايد، نمي‎توانند در برابر فشار فوق‎العاده مقاومت نمايند و خيلي راحت‎ فرو مي‎ريزند. اگر در هنگام گردباد در چنين ساختماني هستيد، از پنجره‎ها دور شويد. به پايين‎ترين سطح ساختمان، در صورت امكان به زير زمين، رفته و از پنجره‎ها پرهيز نماييد.

15.اگر براي رفتن به يك حفاظ يا پناهگاه يا يك قسمت پايين‎تر در ساختمان وقت نداريد، سعي كنيد كه زير يك چارچوب درب يا در مقابل چيزي كه شما را از اجسام درحال سقوط محافظت نموده يا مسير آنها را منحرف نمايد، قرار بگيريد. به عنوان مثال، در يك فروشگاه چند طبقه، درمقابل قفسه‎ها سنگين و محكم پناه بگيريد. در يك تالار نمايش، به زير صندلي‎ها برويد. حفاظت از سرتان فراموش نشود.

16. در ادارات، مدارس، بيمارستان‎ها يا هر ساختماني كه گروه زيادي از مردم در يك ناحيه كوچك تجمع مي‎نمايند،‌ توجه زيادتري لازم است. ديوارهاي خارجي اين بناها اغلب پنجره‎هاي بزرگي دارند.

   اگر شما در يكي از اين ساختمان‎ها هستيد: 1. از پنجره‎ها و درب‎هاي شيشه‎اي فاصله بگيريد. 2. به داخلي‎ترين (مركزي‎ترين) قسمت ساختمان در پايين‎ترين طبقه برويد. 3. از آسانسورها (بالابرها) استفاده نكنيد چون ممكن است برق قطع شود و شما در آن گير بيافتيد. 4. سرتان را حفظ نموده تا آنجا كه ممكن است به جمع كردن بدنتان خود را كوچك نماييد تا احتمال اصابت اجسام به شما به حداقل برسد.

17.     اگر شما براي رسيدن به پناهگاه به كمك نياز داشته باشيد، برنامه‎ريزي بيشتري بخصوص در هنگم نزديك شدن طوفان مي‎باشد.

18.   اگر شما از صندلي چرخ‎دار استفاده مي‎كنيد، از پنجره‎ها فاصله گرفته و به يك اتاق مركزي (دروني) در خانه برويد. در صورت امكان زير يك ميز محكم پناه بگيريد. سر خود را با هر چيزي كه در دسترستان است،‌ حتي با دست‎هايتان بپوشانيد. اگر شما قادر به حركت از تخت خواب يا صندلي نيستيد و كسي براي كمك در دسترس نمي‎باشد، يا پوشاندن بدنتان با پتو و بالش‎ها خود را از اصابت اجسام در حال سقوط حفظ نماييد.

19.   اگر خارج از ساختمان هستيد و يك گردباد به شما نزديك مي‎شود، به درون يك جوي يا شيار موجود در روز زمين برويد. در صورت امكان، دراز كشيده و سر خود را با بازوهايتان بپوشانيد.

20.     اقدامات مهمي كه بايد در افزايش برنامه‎ريزي خانه انجام شود:

   چند دقيقه وقت صرف نماييد تا با خانواده‎يتان يك برنامه‎ريزي براي مواقع اضطراري برخورد با گردباد، انجام دهيد. طرحي از محل زندگي‎تان رسم نماييد يا در مورد محل و چگونگي دنبال حفاظ گشتن در هنگام خروج از هر اتاق گفتگو نماييد.

   راه دومي براي خروجي از هر اتاق يا ناحيه نشان دهيد. اگر به تجهيزات خاصي مثل نردبان و طنابي نياز داريد، محل قرار گرفتن آن را علام‎گذاري كنيد. در صورتي كه سيستم هشدار مجهز به آژير در منطقه شما وجود دارد،‌ اطمينان كسب نماييد كه همه افراد معني آژير سيستم هشدار را مي‎فهمند.

   محل جعبه‎ كمك‎هاي اوليه و كپسول آتش‎نشاني را علامت‎گذاري و مشخص نماييد. محل قرار گرفتن كليدها يا شير فلكه‎هاي تأسيسات را مشخص نماييد تا در زماني اضطراري در صورتي كه وقت داشتيد، آنها را قطع نماييد. كمك‎هاي اوليه پايه‎اي و اساسي، طريقه استفاده از كپسول آتش‎نشاني، و چگونگي و زمان قطع جريان آب، گاز و الكتريسيته در خانه‎يتان را به اعضاي خانواده خود آموزش دهيد. سياست خروج اضطراري كودكان از مدرسه را بياموزيد.

   مطمئن شويد كه فرزندانتان مي‎دانند كه : گردباد چيست؟ احتمال وقوع و اعلا. وقع گردباد چه موقع مي‎باشد؟ در كدام ناحيه و منطقه زندگي مي‎كنند؟ (اخطارها و هشدارها در منطقه يا ناحيه اعلام مي‎شود).

   توجه به اقدامات اضافي براي اشخاص نيازهاي اختصاصي را مي‎طلبد در اين حالت نيازها، محدوديت‎ها، توانايي‎ها و داروهاي مخصوصتان را روي كاغذي يادداشت نماييد. اين فهرست را هميشه همراه خود نگه داريد. كسي را در نزديكان (همسر، هم اتاقي، دوست، همسايه، خويشاوند يا همكار) پيدا كنيد كه موافقت نمايد در هنگام وضع اضطراري به شما كمك كند. يك رونوشت از فهرستتان را به او بدهيد. احتمال دارد، بخواهيد يك كليد اضافي براي خانه‎يتان تهيه كنيد، يا نشاني براي پيداكردن يك كليد به او بدهيد. از طريق هر وسيله‎هاي كه در اختيار داريد، در مورد شرايط جوي اطلاعات كسب نماييد، مانند گزارش‎هاي راديويي يا خطوط تلفني اعلام وضع هوا.

   براي اطمينان از اين كه اعضاي خانواده، اطلاعات در زمينه ايمني درباره گردباد را به خاطر مي‎آورند،‌ تمريناتي برايشان ترتيب داده و از ايشان بخصوص در مورد چگونگي شناخت اوضاع جوي خطرناك و چگونگي پناه گرفتن پرسش نماييد.

 كولاك و بوران

ورزش بادهاي سرد با سرعتي حدود 60-50 كيلومتر در ساعت توأم با ريزش برف و كاهش درجه حرارت به كمتر از 12 درجه زير صفر از حوادثي است كه در اكثر جاده‎ها و نواحي كوهستاني شمال كشور به وقوع مي‎پيوندند و خسارات جانبي و مالي فراواني ببار مي‎آورد. سرماي غير معمول ممكن است سبب يخ بستن زمين تا عميق قابل ملاحظه‎اي شود كه بر اثر آن لوله‎هاي آب و فاضلاب ممكن است ترك بردارند. بسته شدن مجاري آبگيري و آب انبارهاي روباز و يا مخز‎ن‎هاي آب و صافي‎ها امكان دارد اشكالاتي در عمليات پيش آورد. مشكلات عمده ديگر سرما، گرم نگه داشتن كافي درون خانه‎ها و استفاده از تأسيساتي است كه در هواي آزاد قرار دارند.

  اقدامات قبل از كولاك

1.       در خانه لباس گرم داشته باشيد.

2.       از عدم وجود درز در بين شيشه‎هاي پنجره‎ها و درب‎ها مطمئن شويد.

3.       با توجه به فصل، هميشه بخاري قابل حمل در دسترس داشته باشيد.

4.       هميشه چراغ قوه و يا روشنايي سيار در دسترس باشد.

  نكات ايمني هنگام وقوع كولاك

1.       هنگام وقوع كولاك در مكان امن و مطمئن بمانيد. فقط در صورت لزوم اقدامات اضطراري را انجام دهيد.

2.       هنگم كولاك و بوران تا حد ممكن از رانندگي در نواحي كوهستاني پرهيز كنيد.

3.       در صورت ضرورت مسافرت در شرايط نامساعد جوي، زمان خروج و مقصد مسافرت را به اطرافيان اعلام كنيد.

4.       در صورت ضرورت مسافرت از وسايل و تجهيزات ايمني استافده كنيد.

5.       مراقب سقوط درختان، تيرك‎ها و دكل‎هاي برق باشيد.

6.       در صورتي كه وسيله نقليه خراب شد پس از تماس با مراكز امدادي تا رسيدن كمك‎هاي امدادي لازم در داخل اتومبيل بمانيد تا از خطر سرمازدگي و عوارض ناشي از آن و جمله حيوانات درنده در امان باشيد.

7.       افراد آسيب ديده را در پتو و لباس گرم پيچيده و ضمن مراقبت از نقاط آسيب ديده بدن با دقت مصدوم را به محل امن منتقل كنيد.

-19-1- بعد از بروز كولاك

  1.    آرامش خود را حفظ كنيد.

  2.    به گزارشات اداره هواشناسي از طريق راديو و تلويزيون و يا بلندگوهاي عمومي توجه فرماييد.

  3.    در چنين شرايطي پياده‎روي و رانندگي فوق‎العاده خطرناك است (شاخه‎ها، درختان و پايه‎هاي برق ممكن است سقوط كنند).

  4.  اگر درخانه هستيد سريعا به برپايي بخاري و يا اجاق‎هاي صحرايي اقدام نماييد. (ممكن است راه‎هاي ارتباطي قطع و تأمين سوخت مشكل شود، بايد در مصرف سوخت صرفه‎‎جويي نماييد).

  5.    مقداري مواد غذايي و همچنين آب نگهداري كنيد.

  6.     وسيله روشنايي تعبيه كنيد (چراغ قوه، شمع و …)

  7.    مواد لازم را متناسب با موقعيت آماده كنيد.

  8.    فقط در صورت ضرورت و يا فوريت با اتومبيل رانندگي كنيد (زنجير چرخ، لاستيك اضافه و يخ‎شكن همراه داشته باشيد).

  9.    در رانندگي فقط جاده‎هاي اصلي و مهم را انتخاب كنيد. ساعت حركت ورود خود را به يكي از دوستان اعلام كنيد.

  10.     مخزن سوخت ماشينتان پر باشد، در صورتي كه اتومبيلتان خراب شد تا رسيدن كمك در داخل اتومبيل بمانيد.

  11.     از فعاليت‎هاي سنگين (برف پاروكردن، هل دادن و …) اجتناب كنيد.

  12.     قبل از خروج از منزل درصورت امكان آدرس مقصد، و زمان حركت خود را به يكي از بستگان اطلاع دهيد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا