زمین لرزه

تهران بازهم لرزید

رییس شبکه شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: زمینلرزه‌ امروز در منطقه دماوند و نزدیک رودهن بوده است. مهندس اسماعیل فرزانگان در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به زمینلرزه دقایقی قبل گفت: این زمینلرزه با بزرگای بین ۳.۵ تا ۴ بوده است. فرزانگان با بیان این که این زمینلرزه در نزدیکی رودهن بوده است، یادآور شد: شتاب این زلزله در ایستگاه شتابنگاری لواسان ۴ سانتی متر بر مجذور ثانیه و ایستگاه شتابنگاری گزنک ۲۲ سانتی متر بر مجذور ثانیه بوده است. دکتر علی بیت الهی رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: این زلزله پس لرزه‌های زلزله قبلی دماوند محسوب می‌شود که به بزرگی ۴ ریشتر رخ داده است.

وی ادامه داد: به نسبت پس لرزه‌های ۵.۱ ریشتری ۱۹ اردیبهشت ماه 1399، بزرگترین پس لرزه در عمق ۱۲ کیلیومتری در ساعت ۱۳:۴۱ دقیقه امروز رخ داده است.  فاصله این زلزله با مرز شرقی تهران حدود ۴۰ کیلومتر و با مناطق مرکزی تهران حدود ۶۰ کیلومتر بوده است گفت: استنباط می شود با توجه به بزرگی که زلزله داشته، در برخی از مناطق تهران احساس شده و براساس گزارش‌های دریافتی در برخی از مناطق مردم سراسیمه شده‌اند. به گفته وی احتمال وقوع پس لرزه تا دو ماه وجود دارد. وقتی این خبر و اخبار مرتبط منتشر شد به یاد خرداد 1369 افتادم و زلزله بزرگ منجیل رودبار که 30 سال از آن می گذرد.

آیا با این تذکر مهم که پسلرزه ها ادامه دارد کاری برای آمادگی مردم در مقابل پس لرزه های بعدی که میتواند مجدد باعث هراس گردد ، شده است . این بار علی الظاهر خسارتی نداشت مردم هم کمتر متوجه شدند ولی آیا در نوبت بعدی هم اینگونه خواهد بود.

مجددا این سوال را پیش می کشم که آیا از زلزله های قبلی درس آموخته ایم؟ شهر تهران به‌دلیل شرایط تکتونیکی، زمین‌شناسی و جغرافیایی خاص خود، به‌طور بالقوه در معرض تهدید مخاطرات طبیعی متعددی قرار دارد. از طرفی، تراکم روز افزون جمعیت و وجود بافت فرسوده و ناپایدار در این شهر، میزان ریسک سوانح طبیعی را به‌شدت افزایش داده است. پدیده‌های  گوناگونی از ایجاد هراس و نگرانی، تا ویرانی کامل زیرساختهای شهر (مانند چیزی که در ۵ دیماه ۸۲ در بم رخ داد،، و البته فروریخت ساختمان پلاسکو نمادی موردی از ویرانی در پایتخت بود) قابل انتظار است.

احیای بافت فرسوده، ارتقای سطح لجستیک سازمانهای امدادی، گسترش راههای اضطراری ، افزایش آموزش همگانی مردم ، ایمن سازی ساختمان‌های بلندمرتبه و اماکن پرخطر و عناوین دیگری که دهها بار تکرار شده ولی همچنان تکافوی پاسخ به برنامه اضطراری زلزله تهران را نمی کند. زلزله تهران شبیه هیچ‌کدام از زلزله‌های قبلی در داخل کشورنخواهد بود. احتمالا تجربه منحصربه‌فردی خواهد بود که آن را تاکنون در ایران نداشته‌ایم و تنها باید برای آن، بر پایه مطالعه و مدلسازی و شبیه‌سازی سناریوهای گوناگون و شناخت سناریوی بدترین حالت آمادگی لازم را پیدا کنیم.

علی اعطا عضو کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در پایان نطق پیش از دستور خود در 21 اردیبهشت 1399 با بیان اینکه تهران هر صبح که از خواب بر می‌خیزد با یک شوک تازه، با یک یورش جدید و با یک تهدید نو مواجه می‌شود، گفت: زلزله احتمالی تهران  فراتر از یک شوک و تهدید است و  چه بسا این شهر را در آستانه “بی فردایی” قرار دهد و نباید این فرصت برای ایمن سازی را از دست دهیم و این شهر را از آیندگان دریغ نکنیم!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا