یکسال از سقوط هواپیمای آسمان در دنا گذشت
پرواز شماره ۳۷۰۴ هواپیمایی آسمان یک پرواز برنامهریزی شده داخلی از مبدأ تهران به مقصد یاسوج بود. در روز یکشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ یک فروند هواپیمای ایتیآر ۷۲شرکت هواپیمایی آسمان (EP3704/IRC3704) بعد از ۵۰ دقیقه پرواز از تهران به سمت یاسوج در حوالی سمیرم بعد از اصابت به کوه دنا سقوط کرد. این حادثه در قلهٔ پازن پیر کوه دنا در جنوب روستای کهنگان از توابع پادنا در یکصد و بیست کیلومتری سمیرم رخ داد. طبق اعلام مدیر روابط عمومیهواپیمایی آسمان همه سرنشینان این پرواز کشته شدهاند. پیدا کردن لاشه این هواپیما حدود ۴۸ ساعت به طول انجامید. کاپیتان حجتالله فولاد هدایت این پرواز را بر عهده داشت. همچنین این هواپیما در تاریخ۶بهمن هم دچار نقص فنی و بازگشت از نیمه راه به تهران شده بود.
این هواپیما ساعت هشت صبح از تهران پرواز کرد و پنجاه دقیقه بعد از صفحه رادار محو شد. هواپیمای مذکور حدود ۲۴ سال سن پروازی داشت. در این پرواز ۵۹ مسافر، ۲ مهماندار (بهنام رضایی نیارکی و محمد حسین فرشسنگی)، ۲ نفر امنیت پرواز (محمود بهشتی و فرهاد معصومی) و ۲ نفر خلبان و کمک خلبان (خلبان حجتالله فولاد و کمک خلبان کاوه خلیلی) حضور داشتند.
سقوط این هواپیما بازتاب گسترده و سریعی در رسانههای عربی و غربی داشت.
ارتفاع پرواز ۳۷۰۴ هواپیمایی آسمان از تهران به یاسوج.
با توجه به اطلاعات سایت فلایت رادار ۲۴ که پروازهای هواپیما را از روش تبدیل چندگانه پیگیری میکند آخرین سیگنال از هواپیما در ساعت UTC ۰۵:۵۵ در ارتفاع ۱۶۹۷۵ پا از سطح دریا و در حال کاهش ارتفاع ارسال شدهاست.
در روز دوم عملیات، ارتش با استفاده از پهپادهای خود موفق به تعیین محل سقوط شد و پس از آن مختصات محل سقوط را در اختیار ستاد بحران قرار داد.
در روز ۲۱ اسفند ۱۳۹۶ دفتر بررسی سوانح و حوادث سازمان هواپیمایی کشوری گزارش اولیه سانحه سقوط هواپیمای ای تی آر شرکت آسمان را منتشر کرد.
در مورد علت سقوط هواپیما، اختلاف نظر زیادی بین مسئولین وجود دارد. سازمان هواپیمایی کشوری و شرکت ATR، اشتباه خلبان را عامل اصلی سقوط معرفی میکنند، با این وجود، بسیاری از کارشناسان از جمله قاضی شهریاری سرپرست دادسرای امور جنایی تهران و برخی از اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس اعلام کردند که خلبان هواپیما مقصر نیست و معتقدند عامل اصلی، مؤثر نبودن یخزدایی مناسب بال در هواپیمای ATR و نامناسب بودن این هواپیما برای شرایط جوی منطقهٔ پروازی معرفی میکنند. قاضی شهریاری در اینستاگرام خود دلایل حادثه را چنین عنوان کرد:
1- علت سقوط یخ زدگی بال هواپیماست. هواپیما مجهز به سیستم AD (جلوگیری از یخ زدگی بال) نبودهاست.
2-مجوز بهرهبرداری از هواپیما C of A غیرقانونی صادر شدهاست.
3- شرکت بهرهبردار در بکارگیری گروه کروی پرواز قصور کردهاست.
4- سیستمELT هواپیما نقص داشته و عمل نکردهاست. (دلیل فرعی)
5-هواپیمای ATR مناسب شرایط اقلیمی ایران نیست و محدودیتهای زیادی از جمله دما و ارتفاع(high&hot) داراست.
6- قصور شرکت فرودگاهها هم مطرح میباشد.
7-ربطی هم به تحریمها ندارد
8- تقصیر خلبان نیست
بهرام پارسایی، رئیس وقت کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی در توضیح اختلاف پیرامون دلیل حادثه، اعلام کرد که «نبود نظارت لازم بر شرایط فنی هواپیما و اجازه انجام پرواز در شرایط بد جوی هم شرکت آسمان و هم سازمان هواپیمایی کشوری عملکرد غیرقابل دفاعی داشتند». به عقیده وی، «باید هواپیماهای ATR فعال در ایران به سیستم جدید تشخیص یخ زدگی مجهز شوند تا از وقوع حوادث این چنینی جلوگیری شود». همچنین، حسن رضاییفر –رئیس کمیته بررسی سانحه هواپیمایی تهران یاسوج– اعلام کرد که این کمیته همچنان قصور خلبان را اصلیترین علت این حادثه میداند. به گفته وی:
اعضای کمیسیون اصل ۹۰ معتقد بودند که یخ زدن بال هواپیما یکی از عوامل تأثیرگذار در این سانحه بوده، اما کمیته بررسی معتقد است که عبور خلبان از مرز حداقل ارتفاع در زمان پرواز باعث این اتفاق شده یا نمیتوان یخ زدگی بال را به عنوان عامل محوری در وقوع این اتفاق در نظر گرفت. رضاییفر این را نیز گفت که کمیته بررسی سانحه در رابطه با گزارش خود با کمیسیون فرانسوی، شرکت ATR و شرکت هواپیمایی آسمان به یک جمعبندی کلی رسیدهاست ولی هنوز اختلاف نظرهایی با کمیسیون اصل ۹۰ وجود دارد که در آینده بررسی خواهند شد.
عملیات جستجو برای انتقال پیکر جانباختگان سانحه هوایی تهران-یاسوج در تاریخ ۴ تیر ۱۳۹۷ پس از ۱۲۷ روز به اتمام رسید.
در این روز پایان عملیات در دنا اعلام و اجساد همه قربانیان این سانحه هوایی به خانوادههایشان تحویل داده شد.
سلام
مقاله جالبی بود
ممنون از شما
ممنون از همراهی شما
سلام
ممنون بابت مقاله عالی